&Title=Proiecte&Continut=
OTELURI MICROALIATE CU NANOPRECIPITATE DE TENACITATE RIDICATA

HIGH TOUGHNESS NANOPRECIPITATED MICROALLOYED STEELS
English
 
Rezumatul proiectului

Otelurile microaliate sint destinate pentru inlocuirea otelurilor carbon in stare calit/revenit datorita caracteristicilor lor mecanice ridicate in stare normalizata, eliminindu-se astfel necesitatea tratamentului termic final. In comparatie cu cu otelurile de imbunatatire (in stare calit/revenit) otelurile microaliate au o tenacitate mult mai scazuta (la aceleasi valori ale duritatii si rezistentei) ceea ce restringe utilizarea lor la componentele care nu sint supuse solicitarii la soc. Proiectul ToughNanoMicrAl isi propune realizarea unor oteluri cu tenacitate superioara in stare normalizata. Cercetarea va fi axata pe doua directii principale:
  • Controlul compozitiei chimice , luind in considerare factorii care influenteaza caracteristicile mecanice ale otelului (continut de carbon, raportul dintre continutul de carbon si elementele de microaliere) ca si parametrii procesului de elaborare si turnare.
  • Procesele termomecanice utilizate ca modalitate suplimentara de crestere a tenacitatii prin obtinerea caracteristicilor structurale si morfologice care determina proprietatile de tenacitate si plasticitate: granulatie austenitica ultrafna, precipitate durificatoare de dimensiuni nanometrice, ferita ultrafina, etc.
Prima pagina     *     Termeni si conditii    *    Harta site    *     Contact
METAV - CERCETARE DEZVOLTARE © 2006
        design by THE IT SPECIALIST